Így tartható szinten az autoimmun betegség!

Egyéb kategória - 2020.11.02. 11:25

Szerző: Dr. Szabó Beáta

Az autoimmun betegségek mindegyike rendszerint a szervezet védekezőmechanizmusának apró kis hibái miatt alakulnak ki, mely során a test valami miatt idegenként kezeli saját sejtjeit és megtámadja azokat még mielőtt maguktól elpusztulnának. A kellemetlen tünetekkel járó megbetegedések súlyos következményekkel is járhatnak, ám komplex életmódváltással a fennálló kellemetlenségek elmulaszthatók, a probléma pedig szinten tartható.

Mi utalhat autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek rendszerint egy lappangási időszakkal kezdődnek, mely során a tünetek gyakran váltogatják egymást. Tipikus jele lehet ennek a kézujjak szimmetrikus elfehéredése, a tartós hőemelkedés, a bőrpír, a szem-és szájszárazság, az ízületi panaszok, a fogyás, a fáradékonyság, a gyakori fejfájás, de ide sorolandó a tartósan rossz közérzet is. A laborvizsgálat során árulkodó lehet az, ha esetleg májfunkciós enzimeltérések vannak vagy ha egy gyulladásos paraméter látszólag indokolatlanul megemelkedik, inenntől kezdve azonban speciális laborvizsgálatokkal kell továbblépni.

Mi áll az automimmun betegségek hátterében?

Valójában minden autoimmun betegség esetében léteznek úgynevezett gyökérokok, amelyek minden ilyen jellegű megbetegedés hátterében ott állhatnak. Az, hogy a test valami miatt idegenként kezeli saját sejtjeit és megtámadja azokat, fakadhat valamilyen korábbi vírusfertőzésből vagy akár gyomor-bélrendszeri károsodásból is. Úgy kell ezt az egészet elképzelni, mint egy mérőszalagot, amelynek az egyik vége a tünet- és betegségmentes pont, a másik vége pedig a diagnosztizált autoimmun betegség. A kezdetekben nem feltétlenül az a fontos, hogy milyen jellegű autoimmun betegségről van szó. Legyen az ízületi, neurológiai, bőrtünetekkel járó betegségről vagy pajzsmirigy gyulladásról, mindig a kiváltó ok szintjén szükséges beavatkozni.

Meggyógyulhat egy autoimmun beteg?

A tünetek enyhíthetők, a betegség pedig szinten tartható egy komplex életmódprogram segítségével, amelyhez viszont komoly odafigyelésre és kitartásra van szükség a beteg részéről. Ugyanis az egészségmegőrzés és a már kibillent egészség visszaállítása nem a tünetek szintjén kezdődik. Amíg a kiváltó okokat nem sikerült megcélozni, addig legyen szó bármilyen típusú betegségről is, annak orvoslása sajnos szinte biztosan kudarcra van ítélve. Vagyis a fenti kérdésre a válasz az, hogy hosszan, gond nélkül együtt lehet ezzel élni megfelelő szabályok betartása mellett és el lehet jutni egy – panaszok és laborparaméterek szintjén is – tünetmentes állapotba.

Milyen életmód segíthet e betegségek esetén?

Egy autoimmun páciens esetén az úgynevezett autoimmun eliminációs étrend rengeteget segíthet. Mindez kiegészül a megfelelő alvás, stressz, testmozgás programjaival, valamint a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztásával is. Ez utóbbiak esetében természetesen már nagyban számít az, hogy pontosan milyen autoimmun betegséggel állunk szemben. Ez már a művészi finomhangolás, de el kell hinnie a páciensnek, hogy minden életmódtényező egyformán fontos. Ezzel foglalkozni bizony sok idő, sok energia és egyes esetekben sok pénz is. Viszont egy teljesen másféle életet kaphat általa, amellyel megakadályozható vagy kitolható az, hogy évek múlva mozgásképtelenné váljon, gyógyszereket szedjen és immunterápiára járjon.

Legfrisebb cikkek

Kinek ajánlom az egyes életmódcsomagokat?

A részletes árlistában 3 különböző csomagot mutatok be, ezekben 4 hónaptól egészen 12 hónapig kísérem pácienseimet. A következőkben szeretném bemutatni, […]

Tovább

Így változhat meg egy ember élete, ha megfelelő diagnózist kap a problémáira!

Csilla történetéről az ismerősei azt mondják, ha nem a saját szemükkel látják, el sem hiszik. Hiszen a fiatal nő nagyon […]

Tovább

A funkcionális labordiagnosztika a még tünetmentes betegségekre is fényt derít

A laboreredményekkel kapcsolatban sokaknak az a lelet ugrik be, amelyeken a csillagok számát kell ellenőrizni. Minél kevesebb van belőle, annál […]

Tovább