Testsúlymenedzsment

Testsúlymenedzsment és életmódtanácsadás
(nem a hagyományos értelemben vett fogyókúrás program)

Az elhízás kóros állapot, amely nem csupán esztétikai szempontból jelent kellemetlenséget az érintettek számára. A zsírfelhalmozódás több súlyos, az egészséges és hosszú távon akár az életet is veszélyeztető betegségek előfordulásának gyakoriságát növeli. Magyarországon például az egyik leggyakoribb ok, ami miatt májátültetésre várnak a betegek, az a nemalkoholos zsírmáj. Ez pedig rendszerint együtt jár a cukoranyagcsere zavaraival, a szív-érrendszeri kórképek rizikójával, valamint hormonális zavarokkal és akár meddőséggel is. Ezen a ponton pedig már nem ajánlott belekezdeni semmilyen divat diétába, orvosi segítségre van szükség!

Miként orvosolható az elhízás?

Az ideális testösszetétel, a megfelelő étrend, a létfontosságú mikrotápanyagok bevitele, a rendszeres fizikai aktivitás, valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás mind fontos előfeltételei az egészségnek és a jólétnek. Ahhoz, hogy mindez teljesüljön, személyre szabott, komplex orvosi fogyókúrára van szükség. Először az úgynevezett műszeres BIA testösszetétel méréssel elemezhetjük a kiindulási állapotot, monitorozhatjuk a súlyváltozásokat, előkészíthetjük a megfelelő intézkedéseket. A súlyvesztés során és a kitűzött cél elérése után is ellenőrizzük, hogy a víz anyagcsereaktív tömeg és a testzsír egyensúlyban van-e. Ilyenkor bőrelektródák segítségével mérjük az ellenállást, a csontok, a szervek, az izmok, a testzsír elektromos vezetőképességét használva. A testnedvek elektrolittartalma jó vezetője az elektromos áramnak, míg a zsír magas ellenállást biztosít. A testsejtek kondenzátorként működnek és kapacitív ellenállást hoznak létre, ami az izomtömeg meghatározását szolgálja. A mérés körülbelül három percet vesz igénybe.

Mi a diéta lényege?

A komplex orvosi fogyókúrás program és a zsírmáj kezelése történhet csupán étrendi és testmozgásbeli ajánlásokkal, vagy kiegészülhet a Premium Diet koncepció diétás-tápszeres étrendkiegészítős protokolljával. A rendelőnkben mindkét lehetőség elérhető, a páciens mérlegelésétől függ, melyik opciót választja. Hangsúlyozandó, hogy nem az éhezésről és nem az aszkéta módon történő lemondások halmazáról szól a terápia. Ennek ellenére viszont tartós, hosszútávú sikereket lehet elérni mind az egészség, mind pedig a külcsín szempontjából.

Miért vesszük egy kalap alá az elhízás és zsírmáj kezelését, valamint az orvosi fogyókúrát?

Ez a három dolog szinte mindig együtt jár, ezért érdemes egy kalap alá venni őket. Ám természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak fogyókúrára, vagy csak zsírmáj terápiás protokolljára nem lehet bejelentkezni és részt venni a programban. Túlsúly alatt a megemelkedett testzsír általi testsúlynövekedést értjük, amely elsősorban a hasi, vagy más néven zsigeri zsírfelhalmozódás. Ez pedig a májat is érinti az egyik legfőbb rizikó a krónikus betegségek, gyulladások kapcsán.
Fontos hangsúlyozni azt, hogy önmagában a testsúly és a BMI nem megfelelő mutatója a jó egészségnek, a fizikai alkalmasságnak és optimális táplálkozási állapotnak. Ez pedig a normál testsúlyú személyekre is vonatkozik! Az egészség, a teljesítmény, a fizikai jólét szempontjából fontos az anyagcsereaktív testsejttömeg, az izmok, a zsír és testvíz aránya. Az egészségre legkedvezőbb értékek függnek kortól, nemtől, valamint az űzött sporttevékenységtől is.

Miért nem egészséges bármilyen fogyókúra?

A súlyváltozás nem eredményezi automatikusan, hogy zsírszövetből történik a fogyás, hiszen lehet izomból, vízből is fogyni. Az ideális súlyvesztés során az a cél, hogy a zsírtömeg csökkenjen, az izomtömeget viszont megtartsuk. Néhány diéta oda vezet, hogy az elégtelen energiabevitel miatt a test vészriadót fúj és egyszerűen tartalékolni kezd. A különböző divatdiéták pedig rendszerint ezzel járnak, ráadásul ezek eredményezik a jojó effektus előfordulását is. Ennek oka, hogy legelőször a máj glikogéntartalékait és az izmokat használja fel a szervezet, hogy energiát nyerjen. Ezután a testfehérjét, majd az izomtömeg is csökkenni kezd. A nők szervezete e téren különösen nagy veszélynek van kitéve, ugyanis az ő testük kevésbé képes a fehérjéből történő energianyerésre. Vagyis számukra az éhezés és a kalóriamegvonás igen nagy tartós stresszt jelent, ami rövid időn belül mellékvese túlterheléses, majd idővel kimerüléses tünetekhez vezet. Innentől kezdve már csak egy lépés, hogy boruljon a pajzsmirigy és a hormonrendszer egészsége. Ráadásul mivel az energiafogyasztás általánosságban csökken, nem csak az egészség rovására megy mindez, de kész a jojó effektus is. A személyre szabott, ellenőrzött körülmények között zajló orvosi fogyókúra esetében viszont nem áll fenn a fentiek veszélye.

Legfrisebb cikkek

Kinek ajánlom az egyes életmódcsomagokat?

A részletes árlistában 3 különböző csomagot mutatok be, ezekben 4 hónaptól egészen 12 hónapig kísérem pácienseimet. A következőkben szeretném bemutatni, […]

Tovább

Így változhat meg egy ember élete, ha megfelelő diagnózist kap a problémáira!

Csilla történetéről az ismerősei azt mondják, ha nem a saját szemükkel látják, el sem hiszik. Hiszen a fiatal nő nagyon […]

Tovább

A funkcionális labordiagnosztika a még tünetmentes betegségekre is fényt derít

A laboreredményekkel kapcsolatban sokaknak az a lelet ugrik be, amelyeken a csillagok számát kell ellenőrizni. Minél kevesebb van belőle, annál […]

Tovább