Miben más a komplex orvosi fogyókúra, mint más diéták?

Egyéb kategória - 2020.11.07. 11:27

Szerző: Dr. Szabó Beáta

Ha fogyókúráról van szó, akkor megszámlálhatatlanul sok módszer létezik, amelyek közül mindenki másra esküszik. Azonban nem elég, ha valakinek ideális a testsúlya a BMI-index szerint. Ugyanis legalább ennyire lényeges az anyagcsereaktív testsejttömeg, az izmok, a zsír és testvíz aránya is. Ez pedig minden egyes embernél egyedi. A komplex orvosi diéta mindezeket folyamatosan felméri, az eredmény pedig nem csak látványos, de a szervezetnek is jót tesz.

Miért baj, ha valaki túlsúlyos?

Az ideális testösszetétel, a megfelelő étrend, a létfontosságú mikrotápanyagok bevitele, a rendszeres fizikai aktivitás, valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás mind fontos előfeltételei az egészségnek és a jólétnek. Amikor e téren valami nem teljesül, az egyensúly felborul a szervezetben, ez pedig egyenes utat jelent az elhízáshoz, a zsírmáj kialakulásához vagy egyéb szövődményekhez. Sokan minderre csupán esztétikai, kozmetikai problémaként tekintenek, pedig sokkal komolyabb dologról van szó. Ez a kóros állapot ugyanis több súlyos, az egészséges és hosszú távon akár az életet is veszélyeztető betegségek előfordulásának gyakoriságát növeli. Magyarországon például az egyik leggyakoribb ok, ami miatt májátültetésre várnak a betegek, az a nem alkoholos zsírmáj. Ez pedig rendszerint együtt jár a cukoranyagcsere zavaraival, a szív-érrendszeri kórképek rizikójával, valamint hormonális zavarokkal és akár meddőséggel is.

Miért nem jó ötlet a divat diétákat követni?

A súlyváltozás nem eredményezi automatikusan, hogy zsírszövetből történik a fogyás, hiszen lehet izomból, vízből is fogyni. Az ideális súlyvesztés során az a cél, hogy a zsírtömeg csökkenjen, az izomtömeget viszont megtartsuk. Néhány divatos diéta oda vezet, hogy az elégtelen energiabevitel miatt a test vészriadót fúj és egyszerűen tartalékolni kezd. A különböző divatdiéták pedig rendszerint ezzel járnak, ráadásul ezek eredményezik a jojó effektus előfordulását is. Ennek oka, hogy legelőször a máj glikogéntartalékait és az izmokat használja fel a szervezet, hogy energiát nyerjen. Ezután a testfehérjét, majd az izomtömeg is csökkenni kezd. Ez pedig egészségkárosodáshoz és a jojó effektus előfordulásához is vezethez.

Miként ellenőrizhető a komplex orvosi fogyókúra eredményessége?

Az úgynevezett műszeres BIA testösszetétel méréssel elemezhetjük a kiindulási állapotot, monitorozhatjuk a súlyváltozásokat, előkészíthetjük a megfelelő intézkedéseket. A súlyvesztés során és a kitűzött cél elérése után is ellenőrizzük, hogy a víz anyagcsereaktív tömeg és a testzsír egyensúlyban van-e. Mindezek mérése bőrelektródák segítségével történik, amely során az ellenállást a csontok, a szervek, az izmok, a testzsír elektromos vezetőképességét használják fel. A testnedvek elektrolittartalma jó vezetője az elektromos áramnak, míg a zsír magas ellenállást biztosít. A testsejtek kondenzátorként működnek és kapacitív ellenállást hoznak létre, ami az izomtömeg meghatározását szolgálja. A mérés körülbelül három percet vesz igénybe.

Mi a diéta lényege?

A komplex orvosi fogyókúrás program és a zsírmáj kezelése történhet csupán étrendi és testmozgásbeli ajánlásokkal, vagy kiegészülhet a Premium Diet koncepció diétás-tápszeres étrendkiegészítős protokolljával. Hangsúlyozandó, hogy nem az éhezésről és nem az aszkéta módon történő lemondások halmazáról szól a terápia. Ennek ellenére viszont tartós, hosszútávú sikereket lehet elérni mind az egészség, mind pedig a külcsín szempontjából.

Legfrisebb cikkek

Kinek ajánlom az egyes életmódcsomagokat?

A részletes árlistában 3 különböző csomagot mutatok be, ezekben 4 hónaptól egészen 12 hónapig kísérem pácienseimet. A következőkben szeretném bemutatni, […]

Tovább

Így változhat meg egy ember élete, ha megfelelő diagnózist kap a problémáira!

Csilla történetéről az ismerősei azt mondják, ha nem a saját szemükkel látják, el sem hiszik. Hiszen a fiatal nő nagyon […]

Tovább

A funkcionális labordiagnosztika a még tünetmentes betegségekre is fényt derít

A laboreredményekkel kapcsolatban sokaknak az a lelet ugrik be, amelyeken a csillagok számát kell ellenőrizni. Minél kevesebb van belőle, annál […]

Tovább