A bőrpanasz is jelezhet emésztési zavart!

Egyéb kategória - 2020.10.28. 11:22

Szerző: Dr. Szabó Beáta

Bár hihetetlenül hangzik, de az emésztési zavarok kisebb vagy nagyobb mértékben a lakosság csaknem 100 %-át érintik valamilyen formában. Sokszor alapvetően nem is a bélrendszeri panaszok jelzik az ilyen jellegű gondokat, ugyanis a bőrre, az érzelmekre és a gondolkozásra egyaránt hatással van mindez. Hogy lehetséges ez és mi a megoldás?

Mivel a bélrendszerünkben van az immunrendszerünk majd 90 %-a, minden baj okát először ott kell megfogni. Nem véletlen tehát, hogy például bőrpanaszok vagy érzelmi-gondolkodási gondok esetén is itt kell keresni a probléma forrását. A bőr ugyanúgy hámszövetnek számít, mint a bélnyálkahártya. A bolygóideg pedig közvetlen kapcsolatban van emésztőrendszerünk teljes szakaszával, de biokémiai útvonalon is ún. neurotranszmitterek útján kommunikál egymással a bélrendszer és az idegrendszer.

Mi a teendő, ha a fentiekhez hasonló panaszokat tapasztal?
Mindenképpen érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia, ahol a panaszok, valamint a funkcionális laborértékelés alapján lehet közösen elindulni a gyógyulás irányába egy megfelelő étrenddel és ha szükséges, étrendkiegészítőkkel. Sokszor nehéz, hogy akkor is ez az első lépés, ha nem közevetlenül gyomor-bélrendszeri panaszok az elsődlegesek, hanem esetleg pajzsmiriggyel vagy a hormonrendszerrel vannak problémák. Pedig ilyenkor is az alap a bélrendszeri regeneráció.

Miből a lényege az étrendnek?

A kezelés során rendszerint funkcionális, vagy akár autoimmun, esetleg egyéb eliminációs étrend megtanulása és betartása a cél, hiszen ez az első lépés a gyógyulás irányába. Emellett azok a létfontosságú mikrotápanyagok és célzott táplálékkiegészítők használata is fontos, amelyek egy fertőzés kapcsán komplett regenerációt biztosítanak a bélrendszer számára.

Mindezek nyomán helyreáll a bélrendszer és az emésztés működése, a panaszok pedig enyhülnek és végül elmúlnak. Ugyanis ami az emésztőrendszerben történik, az az immunrendszerre is hat.

Legfrisebb cikkek

Kinek ajánlom az egyes életmódcsomagokat?

A részletes árlistában 3 különböző csomagot mutatok be, ezekben 4 hónaptól egészen 12 hónapig kísérem pácienseimet. A következőkben szeretném bemutatni, […]

Tovább

Így változhat meg egy ember élete, ha megfelelő diagnózist kap a problémáira!

Csilla történetéről az ismerősei azt mondják, ha nem a saját szemükkel látják, el sem hiszik. Hiszen a fiatal nő nagyon […]

Tovább

A funkcionális labordiagnosztika a még tünetmentes betegségekre is fényt derít

A laboreredményekkel kapcsolatban sokaknak az a lelet ugrik be, amelyeken a csillagok számát kell ellenőrizni. Minél kevesebb van belőle, annál […]

Tovább