Emésztési zavarok

Úgy érzi, hogy valami nincs rendben az emésztésével és ez már túlmutat azon, ami miatt a hétvégi bőséges ebédet lehetne okolni? Esetleg a bőrével vannak problémái már huzamosabb ideje? Akkor itt az ideje, hogy kivizsgáltassa bélrendszerét! Joggal merül fel a kérdés, hogy miként kapcsolódik egymáshoz e két tünetegyüttes. Nos mivel a bélrendszerünkben van az immunrendszerünk majd 90 %-a, minden baj okát először ott kell megfogni.

Mi történik a vizsgálat során hasonló panaszok esetén?

Mindenekelőtt a panaszok, valamint a funkcionális állapotfelmérések és laborértékelés alapján el kell indulni a páciensnek a gyógyulás irányába egy megfelelő étrenddel és ha szükséges, étrendkiegészítőkkel. Sokszor nehéz, hogy akkor is ez az első lépés, ha nem közevetlenül gyomor-bélrendszeri panaszok az elsődlegesek, hanem esetleg pajzsmiriggyel vagy a hormonrendszerrel vannak problémák. Pedig ilyenkor is az alap a bélrendszeri regeneráció. Természetesen, ha bármilyen panasz vagy vizsgálati eredmény utal bélrendszeri fertőzésre, esetleg az empirikus állapotfelmérések alapján gyanakszunk erre, akkor egyértelműbb a helyzet, azonnal étrendi változtatás és regeneráció szükséges a megfelelő protokoll alapján.

Miből áll az ideális étrend?

A funkcionális, vagy akár autoimmun, esetleg egyéb eliminációs étrend megtanulása és betartása a cél, hiszen ez az első lépés a gyógyulás irányába. Emellett azok a létfontosságú mikrotápanyagok és célzott táplálékkiegészítők használata is fontos, amelyek egy fertőzés kapcsán komplett regenerációt biztosítanak a bélrendszer számára.

Miért pont a bőr és az idegrendszer kapcsolata ennyire erős?

Ahogy már fentebb is szó volt róla, az emésztési gondok gyakran járnak bőrproblémákkal is. Mindez abban gyökerezik, hogy a bőr ugyanúgy hámszövetnek számít, mint a bélnyálkahártya. A bolygóideg pedig közvetlen kapcsolatban van emésztőrendszerünk teljes szakaszával, de biokémiai útvonalon is ún. neurotranszmitterek útján kommunikál egymással a bélrendszer és az idegrendszer. Lássunk erre egy példát! Sajnos az úgynevezett „áteresztő bél szindróma” melegágya az autoimmun betegségeknek. Ha ehhez egy patogén irányba elcsúszott baktériumflóra, vagyis egy károsodott mikrobiom is társul, megoldási stratégiák nélkül, hosszan tartó, nehezen megfogható krónikus betegség lehet a kimenetel.

Ám ha időben észleli a tüneteket és megfelelő segítséget kap a problémájára a kivizsgálást követően, a panaszok enyhíthetők és elmulaszthatók.

Legfrisebb cikkek

Kinek ajánlom az egyes életmódcsomagokat?

A részletes árlistában 3 különböző csomagot mutatok be, ezekben 4 hónaptól egészen 12 hónapig kísérem pácienseimet. A következőkben szeretném bemutatni, […]

Tovább

Így változhat meg egy ember élete, ha megfelelő diagnózist kap a problémáira!

Csilla történetéről az ismerősei azt mondják, ha nem a saját szemükkel látják, el sem hiszik. Hiszen a fiatal nő nagyon […]

Tovább

A funkcionális labordiagnosztika a még tünetmentes betegségekre is fényt derít

A laboreredményekkel kapcsolatban sokaknak az a lelet ugrik be, amelyeken a csillagok számát kell ellenőrizni. Minél kevesebb van belőle, annál […]

Tovább